Фото без опису

«Комунікація між представниками ООН і Донецької області є дуже і дуже сильною. Ми спільно обговорюємо нагальні проблеми не тільки коли я приїжджаю в Донецьку область, - діалог із керівництвом Донеччини відбувається регулярно, на постійній основі», - про це заявила Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун під час брифінгу для представників медіа, який відбувся у Києві.

Минулого тижня, під час відвідання Донецької області, Деніз Браун провела робочу зустріч з виконувачем обов’язків голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника ОВА Ігорем Морозом щодо актуальних для Донеччини питань. Такі ж обговорення найважливіших для області проблем відбувались і раніше.

«Головний фокус – це зима, підготовка до опалювального сезону, - підкреслила Деніз Браун. - І можу зазначити: влада дуже чітко визначає, яку саме підтримку потрібно надати. Ми детально розглядаємо ці питання. Будуть і наступні зустрічі, на яких ми доповідатимемо, що саме можемо надати для потреб області та її мешканців. Ми цілком згодні, що опалення – це наша спільна турбота, і це – питання номер один. Йдеться про опалення як для місцевого населення, так і для лікарень та шкіл».

Гуманітарна координаторка ООН в Україні також повідомила на брифінгу, що низка питань, актуальних для районів, де тривають активні бойові дії, й насамперед – тема опалення, обговорювалася нею з віце-прем’єр міністром Іриною Верещук.

«Ми маємо переконатися, що люди з настанням холодів перебуватимуть у теплі і в безпеці, - зазначила вона. - І урядова команда підтвердила, що підтримка триватиме. В Донецькій області діють центри, де знаходять прихисток особи з числа ВПО, і питання забезпечення їх усім необхідним, у тому числі й теплом, є сьогодні пріоритетним».

Деніз Браун висловила свою надзвичайну стурбованість гуманітарною ситуацією в Донецькій області, як і в інших регіонах, де тривають активні бойові дії. Тому під час усіх зустрічей, що відбуваються на різних рівнях, у тому числі й на заходах міжнародного формату, вона постійно наголошує на величезних потребах, зокрема і Донецької області, напередодні зими.

«Що стосується обстрілів, вчинюваних російською федерацією, я заявляю: це – неприйнятно. Це є абсолютним порушенням норм міжнародного права з боку росії, і ми морально зобов’язані постійно привертати увагу світової спільноти на такі порушення. Я до всіх у світі звертаюся і наголошую на тому, що все це має бути припинено», - сказала Гуманітарна координаторка ООН в Україні.

За словами Деніз Браун, окрім проблеми підготовки до зими, також є надзвичайно актуальною проблема гуманітарного забезпечення мешканців районів, наближених до лінії фронту. Вона розповіла, що під час відвідання разом із представниками влади одного з прифронтових населених пунктів Донецької області розмовляла з лікарем, який отримав завдяки ООН медичне обладнання та лікувальні засоби. Медичні працівники тут працюють надто близько до лінії фронту, але не виїжджають до більш безпечних регіонів, оскільки змушені дбати про людей похилого віку, що мешкають тут.

«Я їздила по Донецькій та іншим областям, була у районах, наближених до лінії фронту, й спілкувалася з людьми. І бачила: через активні бойові дії немає покращень в їхньому щоденному житті, і їхнє становище залежить від гуманітарних місій, а також від тих, хто надає їм допомогу. Останнім часом життя місцевих мешканців ще більше ускладнилося порівняно з минулим роком, тому що війна триває й продовжує негативно впливати на цивільну інфраструктуру. Житлові будинки, магазини та інші мирні об’єкти зазнають руйнувань від ударів російських військ. Також це впливає на місцеву економіку. Крамниці у багатьох населених пунктах стоять зачинені, місцева економіка зруйнована. Я не знаю наразі остаточних цифр, ми над цим працюємо, але я не бачу ознак того, що у мешканців поменшало болючих проблем. І ми маємо використовувати всі ресурси для того, щоб належним чином підготуватися до зими. Тому я робитиму запит на додаткове фінансування у межах гуманітарних програм, якщо ситуація буде погіршуватися й надалі», - сказала Деніз Браун.