Фото без опису

Пропонуємо вашій увазі черговий матеріал рубрики "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації.

Антон Зозуля – громадський діяч, активіст, член Молодіжної ради при виконкомі Покровської міської ради 2021-2023 рр., член ГО «Ініціативний Покровськ» та голова його підрозділу «Простір Дум». 

«Донеччина – прекрасний край зі складною долею. У новітній історії України саме землі вищезгаданої Донецької області, а також Луганської із Кримом стали справжніми символами, боротьба за які визначає наше українське майбутнє. З 24 лютого 2022 таких земель стало ще більше, і ми маємо робити все належне для того, щоб розгромити ворога і врятувати рідну Україну», — розповідає Антон. 

Народився він у 2005 році у місті шахтарської слави на Донбасі – Горлівці. Маленьким хлопчиком ще слабо розумів події часів Революції Гідности, проте прекрасно запам'ятав початок АТО у 2014 році: «Війна, підвали, переїзди, обстріли, проблеми з енерго- та водопостачанням – усе це та багато іншого відчув ще 8-9 річним хлопчиком. Але, ані я, ані мої батьки, і взагалі ніхто інший, не міг знати точно про те, до яких масштабів все це дійде у 2022 році. Тепер 2014-2021 рр. здаються просто підготовкою до цієї повномасштабної частини конфлікту».

У кінці 2016-го року в Антона разом із батьками з'явилася можливість переїхати у місто Покровськ – «Західні брами Донбасу». Там розпочався новий етап його життя, що можна схарактеризувати як час становлення особистості: «Приємно було знов відчути тишу та спокій. Але ще приємніше було познайомитися із новими друзями, навчальним закладом і містом загалом».

Починаючи з 5-го класу, Антон опинився у тому просторі, де можна ефективно реалізувати себе. Він починає брати участь у різноманітних шкільних та міських заходах, олімпіадах, конкурсах, шкільному самоврядуванні свого НВК №1 (де у 2020-2022 виконував обов'язки заступника президента НВК №1, а у 2022-2023 сам був президентом шкільного самоврядування) та інші: «Це був прекрасний час, наповнений активними та цікавими подіями. Найбільш продуктивним, на мою думку, був саме період 9-го класу: виконував обов'язки заступника президента шкільного самоврядування, а також був одним з учасників «Point Production» – шкільної телестудії, що спеціалізувалася на створенні світлин, зйомках та монтажі відео, проведенні шкільних заходів, участі у конкурсах за подібними напрямкам діяльності тощо. Я був головним сценаристом та ведучим заходів».

З 8 класу в Антона формується стійке бажання працювати на майбутнє країни – він вирішує брати активну участь у громадському та політичному житті рідної держави та міста, в якому жив. Один із найважливіших етапів в його житті відбувся 1 липня 2021 року – він став членом Молодіжної ради при виконавчому комітеті Покровської міської ради: «Пам'ятаю той день, наче це було вчора: тоді я і познайомився з великою кількістю людей, з якими працюю і підтримую зв'язок і зараз. Згодом Я більше дізнався й про те, як працює громада, та як з нею взаємодіяти. Паралельно із цим у мене починали формуватися погляди на стан багатьох речей в державі та бачення того, який шлях Україна вже пройшла, і який ще треба буде пройти задля майбутнього дива».

За часів каденції у Молодіжній раді 2021-2023 рр., Антон разом із колегами показав своє бажання покращити та розвити місто й громаду: молодь займалася організацією та проведенням спортивних змагань, питаннями недобудов, озеленення, брендінгу міста, волонтерством; брала участь у різноманітних акціях, заходах та ін. «Ми плідно працювали, а також постійно шукали колег та однодумців. Як серед інших організацій, таких як Скаути Покровська, так і серед просто небайдужих людей, що ставали волонтерами на базі Молодіжної ради». Проте для Антона, як і для всієї країни, кризовий етап розпочався вранці 24 лютого 2022 року. Тоді вся робота перейшла в онлайн-режим і працювати було нелегко.

«Умови COVID-19 були просто порожнім місцем, у порівнянні із тим, що чекало всіх нас далі», — зазначив Антон. Проте тяжкі умови війни не причина тому, щоб зупинятися. Навпаки, саме зараз час для максимально активної діяльності в усіх сферах, задля підтримки країни і перемоги над ворогом. 

Восени-взимку 2022-2023 рр. свою активну діяльність у місті Покровськ розпочинає громадська організація «Ініціативний Покровськ». Її членом стає і Антон, для якого ГО стало уособленням того, що він вважав важливим: національно-патріотичне виховання, боротьба за громадські, політичні та людські права, поширення здорового образу життя та культурно-просвітницької діяльності.

«ГО «Ініціативний Покровськ» – це відповідь на виклики сучасності. Команда молодих та амбітних людей, для яких немає нічого неможливого, адже заради перемоги на фронті, в головах і серцях людей ми й маємо робити це "неможливе". У нас є власні цілі, і ми прагнемо розвиватися. А результатами нашого розвитку стане успішне майбутнє міста, громади, області та держави. Різноманітні акції, заходи, вшанування загиблих героїв сучасності та минулого, зустрічі із військовими, волонтерство, проведення конкурсів, майстер-класів, тренінгів, ігри та дозвілля задля об'єднання молоді – багато чого було за час діяльності ГО «Ініціативний Покровськ», і багато чого буде ще", - каже Антон. 

Розуміння важливості Антоном національної свідомості для українців призвело до того, що він став головою культурно-просвітницького підрозділу ГО «Ініціативний Покровськ» під назвою «Простір Дум». «Проєкт дійсно цікавий, адже має на меті закріпити та зміцнити все українське в головах та серцях людей, а також надати можливості для культурного дозвілля: це й літературні вечори, й кінопокази, ігри та активності. У нас ніколи не буває сумно, адже ми маємо чим здивувати. Наприклад, бувають у нас й спеціальні гості – такі як український поет та військовий Павло Вишебаба, - розповідає Антон. - Війна ще триває, і у нас всіх ще багато роботи. Наприклад, зараз планується формування нової Молодіжної ради, де я буду присутній на установчих зборах як Член Молодіжної ради 2021-2023 рр. Я закінчив 11 клас і планую здобувати вищу освіту для набуття нових навичок, знань і досвіду задля розбудови України. Ми будемо робити все для того, щоб наша країна постала сильною державою. Далі буде!»

За інформацією управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації