Фото без опису

Щороку, 20 червня, у світі відзначають Всесвітній день біженців, заснований Організацією Об’єднаних Націй на честь сили, мужності, витримки мільйонів біженців по всьому світу.

Вперше цей день відзначили 20 червня 2001 року, вшановуючи 50-ту річницю Конвенції 1951 року про статус біженців - ключового міжнародного договору, що є вирішальною складовою міжнародного права в галузі прав людини та залишається таким же актуальним сьогодні, як і тоді, коли він був укладений.

У 2001 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про статус біженців 1951 року та Протоколу щодо статусу біженців 1967 року і привела національне законодавство у відповідність до цих міжнародних актів.

Всесвітній день біженців перш за все є нагодою згадати про тих, хто був змушений покинути свої домівки, родину, роботу, друзів, своє звичне та налагоджене життя, тих, хто був змушений тікати зі своєї батьківщини та шукати притулок і захист в незнайомих, чужих країнах.

На жаль, у 2014 році Україна також зробила свій внесок у цю вражаючу цифру. У зв’язку з окупацією Кримського півострова та збройним конфліктом на території Донецької, Луганської областей, наша держава зіткнулася із найбільшою у своїй історії кризою внутрішнього переміщення. Майже два мільйони українців покинули рідні міста та села, рятуючи свої життя та життя своїх дітей.

Через вісім років повномасштабна агресія російської федерації проти України спричинила небачену з часів Другої світової війни хвилю міграції. Значна частина населення України перетворилася або на внутрішньо переміщених осіб, що шукають безпечніші місця на території України або на біженців за кордоном, що втекли від смерті, яку несе російська окупаційна армія.

За даними УВКБ ООН, від 24 лютого 2022року «понад 200 тисяч біженців щодня шукали безпеки за кордоном, спочатку в сусідніх країнах з Україною».

Загалом, з початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну, в Європі було зафіксовано понад 8 мільйонів українських біженців, у тому числі й ті громадяни, які повернулися додому або поїхали до інших країн світу.

За даними Центру моніторингу внутрішніх переміщень, російське вторгнення в Україну спровокувало переміщення 16,9 млн осіб – «найвищий показник, що будь-коли зареєстрований для будь-якої країни».

Щиро віримо, що зовсім скоро Україна переможе і наші громадяни, які змушені були покинути свою рідну землю, обов’язково повернуться додому, у звільнену від агресора та окупанта країну!