Фото без опису

На Донеччині, як і в інших регіонах України, працює програма "єВідновлення" з надання державної допомоги для відновлення житлових будинків,  ремонту житла, пошкодженого внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Стан реалізації цієї програми в нашій області став провідною темою сьогоднішнього брифінгу заступниці директора департаменту житлово-комунального господарства Лариси Гусевої.

За її інформацією, на сьогодні на території 34 громад Донецької області, підконтрольній українській владі, зруйновано та пошкоджено 28377 будинків, з них 3271 багатоквартирних та 25106 приватних. До реєстру майна, знищеного та пошкодженого, вже внесено інформацію щодо 10857 об`єктів, з них 1998 обстежені і до реєстру внесені відповідні акти.

У громадах створені і працюють комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджене майно, максимальна сума якої на сьогодні складає 200 тисяч гривень.

Мешканцями Донецької області подано 1190 заяв на отримання державної допомоги на відновлення житла, і ця кількість щотижнево збільшується. З них майже 50% - 588 заяв - стосуються житла, яке розташоване на території активних бойових дій, тобто там, де зараз, на жаль, компенсація не здійснюється. Це Лиманська громада (294 одиниці житла), Бахмутська (161), Костянтинівська (96), Вугледарська (33), Ілінівська (4). 

А от по 5 заявам мешканців Селидівської громади прийняте позитивне рішення, про надання компенсації на суму 311 тисяч 889 гривень, і вона вже виплачена людям. По 24 заявам виконано комісійне обстеження та підготовлено документи для розгляду комісіями, а по 103 - комісіями перевіряються пакети документів та визначається дата обстеження.  

Також ще по 9 заявам мешканців вже прийняті позитивні рішення по наданню компенсацїй (по Слов`янську сім об`єктів на суму 275 тисяч гривень, по Селідово - ще два об`єкти на 63 тисячі гривень). Однак через нестабільну роботу реєстра пошкодженого майна зараз немає можливості внести цей чек-лист до програми,  як тільки реєстр відновить свою роботу - люди отримають компенсацію 

- "єВідновлення" - це на сьогодні питання номер один, і тому кожного дня ми відстежуємо цю ситуацію по реєстру і наполягаємо, щоб наші громади на місцях, які мають доступ до реєстру  і виконують цю роботу, активізувалися, щоб якомога швидше люди отримали компенсацію за своє пошкоджене майно, - зазначила Лариса Гусева.

Повністю відео брифінгу ви можете подивитись тут: