Возможно, это изображение текст

24 лютого – перша річниця повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України

24 лютого 2022 року розпочався черговий етап російсько-української війни. Саме в цей день росія здійснила повномасштабне вторгнення на територію України. Саме в цей день вся Україна прокинулась від вибухів снарядів, прокинуласьу новій реальності, коли на площі в 603 700 км кв. немає жодного безпечного місця.

У перші години війни російські ракети атакували українські аеродроми та військові об’єкти по всій Україні. Наступними об’єктами російських ракетних обстрілів та авіаударів стали мирні українські міста та села – житлові та пологові будинки, лікарні, дитячі садки, школи, церкви, об’єкти цивільної інфраструктури. Усі ці 365 днів російська армія намагається стерти та зрівняти із землею наші міста та села, серед яких – Маріуполь, Волноваха, Бахмут, Соледар, Вугледар, Авдіївка, Богородичне, Долина та інші.

Щоб приховати свої злочини, в Маріуполі окупаційна влада зносить будинки, фактично залишаючи під ними рештки людей, яких вбили росіяни. А залишки зруйнованих окупантами будівель з останками маріупольців збирається використовувати для ремонту та будівництва доріг.

Від початку повномасштабного вторгнення російські окупанти зруйнували або пошкодили в Україні понад три тисячі закладів освіти, понад тисячу закладів охорони здоров’я, майже 150 лікарень не підлягають відновленню. Під час бойових дій знищено або пошкоджено чимало об'єктів культурної спадщини – пам’яток історії, археології, архітектури та містобудування, монументального мистецтва. Через російську агресію постраждало майже 1 200 об’єктів культурної інфраструктури (з них понад 400 зруйновані), а також пам’ятки культурної спадщини. Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала в Донецькій, Київській, Харківській, Луганській, Миколаївській, Запорізькій, Сумській та Херсонській областях.

Серед найстрашніших трагедій війни у 2022 році на Донеччині - авіаудари по пологовому будинку та дитячій лікарні 9 березня, Драматичному театру 16 березня у Маріуполі, ракетний обстріл залізничного вокзалу в Краматорську 8 квітня.

росія влаштувала геноцид українського народу. На окупованих та звільнених територіях зафіксовано чисельні випадки мародерства та масових вбивств, катувань, зґвалтувань, викрадення представників місцевого самоврядування, священників, журналістів, відомих людей російськими військовими. Майже 3 мільйони людей були примусово депортовані до рф. Всі ці злодіяння ретельно фіксуються, й кожен російський злочинець неодмінно буде покараний.

Українські війська крок за кроком звільняють нашу землю. Протягом 2022 року на Донеччині було звільнено 43 населені пункти у 3 громадах.

Так, 12 вересня минулого року було звільнено Святогірськ, 20 вересня на кордоні між Донецькою та Харківською областями було піднято Державний Прапор України, 1 жовтня над Лиманом знов замайорів синьо-жовтий стяг.

За рік повномасштабного вторгнення Український народ продемонстрував світові приклади мужності, стійкості, сміливості, кмітливості та єдності перед жорстоким ворогом, що чисельно переважає. Саме завдяки спільним зусиллям українців, які стали на захист держави в лавах Збройних сил України, Національної гвардії України та масового волонтерського руху ми змогли зламати всі путінські плани й зупинити наступ колись «другої армії світу». Українці вистояли й довели свою спроможність перемагати російську військову агресію.

Ми захищаємо не лише свої землі, а й право мати національну ідентичність, мову, історію, культуру. У цій війні Україна захищає свій європейський вибір, свої ідентичність і цінності як частину європейських. Українці проливають кров за вільну, демократичну Європу.

З 2014 року Україна вкотре бореться за суверенітет, незалежність та територіальну цілісність. І ця боротьба обов’язково завершиться Перемогою.

Вистояли – переможемо!