Спільні проєкти у виробництві зброї та розвитку технологій додадуть сили Україні й Іспанії – Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у Мадриді обговорили ситуацію на фронті та потреби Сил оборони, зокрема посилення української ППО, підготовку до Саміту миру й майбутнє відкриття переговорів про вступ України до ЄС. Про це вони повідомили під час спільної пресконференції.

Фото без опису

Глава держави подякував Іспанії за підтримку України та розповів про ситуацію на фронті й останній обстріл Харкова – дві російські бомби зруйнували гіпермаркет та вбили й поранили десятки людей.

«Цими тижнями наші воїни захищаються від чергової російської наступальної операції, і саме тому зараз ми особливо потребуємо активізації спільної роботи з партнерами заради більшої безпеки й відчутного примусу Росії до миру всіма засобами», – сказав він.

Володимир Зеленський зазначив, що підписана сьогодні двостороння безпекова угода фіксує, що Іспанія надасть 1 млрд євро військової допомоги цього року. Ще 5 млрд євро наша країна отримає впродовж наступних трьох років через Фонд допомоги Україні в межах Європейського фонду миру.

Фото без опису

«Ми цінуємо інтерес Іспанії до спільних проєктів у виробництві зброї та розвитку безпекових технологій. Спільні проєкти обовʼязково додадуть сили нашим народам – і не лише військової, але й економічної – це нові робочі місця. І хочу подякувати за рішення щодо додаткових снарядів і броньованої техніки», – підкреслив він.

Президент також подякував Іспанії за незмінну підтримку руху України до Євросоюзу й НАТО та Педро Санчесу – за підтвердження його участі в Глобальному саміті миру.

«Цей Саміт буде першою реальною можливістю наблизити справедливий і надійний мир. Не просто якусь паузу між російськими ударами, а справді мир. Кожен лідер, який не хоче продовження цієї війни та подальшої агресії РФ, може продемонструвати на Саміті свою справжню зацікавленість у мирі», – акцентував Володимир Зеленський.

Фото без опису

Прем’єр-міністр Іспанії наголосив, що безпекова угода демонструє рішучість Іспанії надалі підтримувати Україну в оборонній та фінансовій сферах, а також брати участь у її відбудові та розмінуванні.

«Ви можете розраховувати на Іспанію у вашій боротьбі за мир на основі тих цінностей, які нас об’єднують через Cтатут ООН: це воля, територіальна цілісність, демократія. Сподіваюсь, ми будемо разом у ЄС у найближчому майбутньому», – сказав Педро Санчес.

Також він зазначив, що Іспанія вже підготувала нову партію танків Leopard та снарядів, яких потребують Збройні Сили України.