Олена Зеленська: Попри вороже вторгнення мусимо давати дітям найкраще – від освіти до харчування

Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року уряд ухвалив Постанову про план заходів із реформування системи шкільного харчування.

Робота над Стратегією розпочалася взимку 2023 року, і вже наприкінці лютого документ було відправлено на розгляд Кабінету Міністрів, який затвердив її 27 жовтня.

Фото без опису

Ухвалення Стратегії є одним із найважливіших кроків у процесі зміни системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею. На найближчі роки вона має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На основі документа громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях. 

Фото без опису

«Попри вороже вторгнення мусимо давати дітям найкраще – від освіти до харчування. Скажу навіть більше: усе це під час випробувань воєнного часу має бути ще якіснішим. Бо з цього формується стійкість. Ось чому реформа шкільного харчування, розпочата ще 2020 року, триває. Як і все, що робимо під час війни, реформа набула навіть більшого, можна сказати, світоглядного значення: об'єднала всю країну, сотні дорослих, фахівців із харчування в бажанні створити найкращі умови, можливості, віру в завтрашній день для малих українців, яким так нелегко зростати зараз», – зазначила ініціаторка реформи Олена Зеленська.

Фото без опису

Затверджений документ базується на низці нормативно-правових актів, включно з Конституцією України, Законом України «Про освіту», Указом Президента «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі» від 25 травня 2020 року, Концепцією реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» та іншими нормативно-правовими актами. 

Фото без опису

У документі визначено план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання. Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:

  • Підвищення фінансової та інституційної спроможності громад.
  • Відновлення й модернізація кухонь та їдалень і дотримання вимог системи безпечності НАССР.
  • Розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Впровадження нових норм харчування та меню.
  • Формування культури здорового харчування в Україні.

Основною метою реалізації стратегічних завдань реформи є забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти, сприяння соціальному захисту вразливих груп населення та формування навичок здорового харчування у дітей і дорослих.

Фото без опису

«Останній пункт можна назвати основною, глобальною метою всього нашого задуму. Адже так само, як зі школи починається життєвий шлях, зі шкільної їдальні, починаються харчові звички на все життя. Ми б хотіли, щоб це були правильні, здорові звички, які поширяться з дітей на їхні родини та зрештою – на все суспільство. Щоб навіть через роки кожен міг сказати про своє меню: «Смачно й корисно, як у школі!» Наші діти отримають усе, щоб стати переможцями», – резюмувала Олена Зеленська.