Фото без опису

Про моніторингові дослідження питної води Донецької області, їх специфіку та результати, йшла мова на брифінгу заступника генерального директора з контролю та профілактики неінфекційних хвороб Державної установи “Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України“ Марини Білоусової.

У липні ситуація з інфекційною захворюваністю, у тому числі, пов`язана з питним водопостачанням, залишалася в області стабільною, спалахів інфекційних хвороб не було зареєстровано. Однак ризики ускладнення епідситуації в умовах бойових дій є постійно, оскільки продовжуються обстріли та руйнування, у тому числі, пошкодження об`єктів критичної інфраструктури.  Через бойові дії частина населених пунктів області досі не отримують централізовано воду або отримують її з перебоями і вже тривалий час, що безумовно ускладнює умови життєдіяльності.

Найбільш складною є ситуація з водозабезпеченням у північно-західній частині області, в регіонах, які наближені до лінії фронту. Це громади Покровського та Бахмутського району. Місцевою і обласною владою здійснюються необхідні заходи, зокрема, обладнання альтернативних джерел водопостачання та, за потреби. обладнання їх системами водоочищення.

На брифінгу була окремо зазначена підтримка гуманітарних місій, завдяки якій фільтровальні станції отримали генератори для попередження зупинки водопостачання на період відсутності електроенергії і внаслідок обстрілів агресора. А також була проведена реконструкція систем знезараження питної води з впровадженням електролізних установок по виробництву гіпохлориту натрію, що дозволяює обеззаражувати воду при відсутності хлоуру і хлорвмісних реаагентів.

В області щоденно проводять лабораторні дослідження питної води як централізованого так і нецентралізованого водопостачання, у тому числі з альтернативних джерел. ось деякі показники. 

У цьому році досліджено 192 проби води на санітарно-хімічні показники і 141 проба на мікробіологічні з альтернативних джерел водопостачання.

Щодо централізованого постачання, то за сім місяців цього року було відібрано 2128 проб води, із яких 98 (це 4,61 %) не відповідали вимогам за мікробіологічними показниками (для порівняння, у 2022 році цей показник складав 2,32 %). На санітарно-хімічні показники було досліджено 2088 проб питної води, з них у 365 пробах (17,5 %) зафіксовані перевищення встановлених нормативів. 

Досліджується і вода з нецентралізованого водопостачання - усього 222 проби, з яких 81 (36,5%) мали перевищення встановлених нормативів за мікробіологічними показниками. На санітарно-хімічні показники з об`єктів нецентралізованого водопостачання досліджено 237 проб питної води, з них 68 мали перевищення встановлених нормативів. 

Про результати досліджень постійно інформують місцеві органи влади, підприємства водного господарства, органи Держпродспоживслужби, власників приватних джерел водопостачання, надають відповідні рекомендації щодо використання води з тих чи інших джерел, проведення дезінфекції, знезараження і т.д.