Фото без опису

21 липня дев’яту річницю звільнення від російської окупації відзначає місто Торецьк. Саме в цей день дев’ять років тому тут велися запеклі бої з ворожими угрупованнями.

Ключова роль у звільненні Торецька належала 41 воїну — двом зведеним групам частин спецпризначення Збройних Сил України. Зранку перша група, зайшовши в місто в обхід блокпостів бойовиків, зайняла будівлю мерії на центральній площі. Ця споруда стала ключовою точкою, об яку розбилася контратака понад двохсот російських найманців: упродовж майже шести годин мерію обстрілювали з танків, БМП та ПТУРів, випаливши та зруйнувавши її.

Друга група обійшла місто та зайняла «зеленку» поблизу мерії, підтримуючи першу та пізніше наводячи удари артилерії та авіації. Потрапивши під важкий вогонь і втративши один з танків, проросійські збройні формування змушено відійшли.

Тим часом основні сили ЗСУ завершили часткове охоплення міста, змусивши російсько-терористичні підрозділи рятуватися втечею.

Вже ввечері 21 липня над містом, що перебувало в окупації з 15 квітня 2014 року, замайоріли українські прапори. Проте бої навколо міста тривали до 26 липня і закінчилися остаточною ліквідацією збройних формувань, підконтрольних рф, в його околицях.

Сьогодні Торецьк ледь не щодня потерпає від ворожих обстрілів: у місті зруйновано школи, дитячі садочки, лікарні, заклади культури та житлові будинки. Втім, ми щиро віримо, що кожен день наближає нашу невідворотну Перемогу над підступним ворогом.