Фото без опису

Уряд урегулював питання надання соціальних послуг з догляду та медичних послуг потерпілим на виробництві - постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2023 № 438 затверджено Порядок організації надання деяких соціальних послуг з догляду та медичних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Текст постанови – за посиланням https://cutt.ly/rwqFO9A8 

🔰Нормативно-правовим актом передбачено наступні види соціальних послуг:

🔸постійний сторонній догляд,

🔸побутове обслуговування,

🔸спеціальний медичний догляд, зокрема, мобільна паліативна допомога.

Надавачі соціальних послуг з догляду (за вибором потерпілого):

✅або юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які є надавачами соціальних послуг та яких внесено до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг;

✅або фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі;

✅або члени сім’ї потерпілого або інші особи, якщо потерпілий є особою з інвалідністю I групи або особою, яка не здатна до самообслуговування і потребує постійного стороннього догляду.

♿️Особам з інвалідністю I групи або особами, які не здатні до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду, можуть надаватись медичні послуги, зокрема послуга мобільної паліативної допомоги.

🚑Медичні послуги надаються закладами охорони здоров’я. З будь-яких питань щодо стану здоров’я потерпілі повинні звертатися до сімейних лікарів, з якими уклали декларацію.

❗️Для отримання соціальних послуг немає потреби в додатковому зверненні від потерпілого, так як усі такі особи, які потребують догляду, перебувають на обліку в Пенсійному фонді України.

▶️Інформація про таких осіб спрямовується до органу місцевого самоврядування за місцем проживання потерпілого.

▶️Територіальна громада повинна направити до потерпілого соціального працівника, який проведе оцінку потреб потерпілого та допоможе укласти договір з надавачем послуг. 📃 У разі коли потерпілий виявив бажання отримувати компенсацію у грошовій формі за надання соціальних послуг з догляду членом його сім’ї або іншою особою, соціальний працівник надає йому допомогу в заповненні заяви.

💳Пенсійний фонд України здійснює: виплату компенсації потерпілому та централізовано перераховує кошти надавачам послуг на підставі звітів надавачів послуг.