Фото без опису

«Донбас у фокусі: бачення промисловості на українському Сході» - таку назву має проєкт, який досліджує, як наш регіон зображувався на фотографіях, у фільмах у ХХ та ХХІ століттях, окреслює, як політичні, культурні процеси продовжують резонувати в регіоні сьогодні. Порівняльне дослідження кейсу Донбасу ставить під сумнів сталі уявлення про пострадянську специфіку регіону, висвітлюючи спільні виклики та досвід постіндустріальних регіонів і спільнот у Великобританії та Європі.

Спільний проєкт Центру міської історії та Університету Сент-Ендрюс у партнерстві із Донецьким обласним краєзнавчим музеєм, Покровським історичним музеєм та Маріупольським краєзнавчим музеєм за підтримки House of Europe та фонду GCRF розпочався у 2020 році.

Ідея проєкту виникла декілька років тому, коли Вікторія Донован, британська історикиня, викладачка Університету Сент-Ендрюс у Шотландії, натрапила на колекцію матеріалів з Юзівки в Архіві графства Гламорган. Ця колекція складається з унікальних фото та документів, які були зібрані від сімей британців-працівників сталеливарного заводу, заснованого Джоном Г’юзом на Донеччині. Див. детальніше: https://glamarchives.wordpress.com/2014/06/05/the-hughesovka-research-archive/

Історія про те, як понад 150 років тому на наші землі приїхав підприємець Джон Г’юз з десятками своїх фахівців і побудував просто у степах металургійний завод, вугільні шахти та поселення Юзівка (нині всім відоме як Донецьк), стала відкриттям й для самих валлійців.

https://freeradio.com.ua/rodom-z-uelsu-vykladaie-u-shotlandii-vyvchaie-donbas-interv-iu-z-brytankoiu-v-ekspedytsii/

В продовження цієї співпраці, у рамках проєкту «Донбас у фокусі» за фінансування AHRC, головним дослідником якого є Вікторія Донован, з 26 травня по 2 червня 2023 року директор Покровського історичного музею Ангеліна Рожкова та Слов’янського краєзнавчого музею Євгенія Калугіна відвідали Школу сучасних мов Сент-Ендрюського університету та провели презентацію роботи музеїв на заключному семінарі проєкту в Даремі. https://www.st-andrews.ac.uk/modern-languages/research/projects/donbas-in-focus/?fbclid=IwAR2m1W_eKRd-Xm91baLTUIGLktSQzrzsPwA0u4u_wmwSsygOXHNZDPnNqxg

Завдяки проєкту директорам вищезазначених музеїв представилася можливість дослідити досвід перетворення індустріальних зон на житло та офіси, творчі хаби, музеї задля збереженням того, що залишається після індустрії і становить її культурну постісторію. Практичні навички, які отримали наші музейні працівники, будуть втілені під час відновлення Донеччини.