Законодавством визначено такі види пенсій:

🔸 за віком;

🔸 по інвалідності;

🔸 у зв’язку з втратою годувальника;

🔸 за вислугу років.

ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ

Право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” віку: 60, 63 або 65 років.

Щороку страховий стаж, що дає право виходу на пенсію у 60 років, збільшується на 12 місяців та у 2028 році становитиме 35 років.

Для виходу на пенсію в 60 років у 2023 році необхідно мати не менше 30 років страхового стажу.

Більш детально – за посиланням️ https://bit.ly/3JWImZX 

ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ ДО ДОСЯГНЕННЯ 60 РОКІВ

На пільгових умовах – особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва.

Про особливості призначення пенсій за віком на пільгових умовах https://bit.ly/3zkRbbl 

Дострокові – особам, які мають особливий статус, зокрема учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства або тяжко хворих дітей; громадянам, яким на час звільнення у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників або за станом здоров’я залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку.

Детальніше - за посиланням ️https://bit.ly/40GNhp3 

Зі зменшенням пенсійного віку – учасникам ліквідації та постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС відповідно до ст. 55 Закону України від 28.02.1991 № 796-XII “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Текст закону ️https://bit.ly/3m3ScS4

ПЕНСІЯ ПО ІНВАЛІДНОСТІ

Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності, за наявності страхового стажу від 1 до 15 років (необхідна тривалість страхового стажу залежить від віку, у якому інвалідність встановлено).

Більше про вимоги до документів, умови та терміни призначення пенсії по інвалідності - за посиланнями

➡️https://bit.ly/3G5yzzR 

➡️https://bit.ly/40GbGeA 

ПЕНСІЯ У ЗВ'ЯЗКУ З ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА

Призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу від 1 до 15 років (необхідна тривалість страхового стажу залежить від віку, у якому помер годувальник).

Дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні.

Більш детально про умови призначення та розміри пенсії у зв'язку з втратою годувальника - за посиланням https://bit.ly/3mchdKL 

Інструкція, як оформити пенсію у зв’язку з втратою годувальника онлайн, та перелік необхідних документів ️https://bit.ly/40r4DpQ

Про особливості призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, який має статус безвісти зниклої особи, дивіться за посиланням ️https://cutt.ly/C9liGXH

ПЕНСІЯ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

Пенсія за вислугу років призначається до досягнення пенсійного віку окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності.

Умови призначення та тривалість спеціального стажу роботи, яка дає право на призначення пенсії за вислугу років, залежать від професій/посад, на яких працювала людина, та закону, згідно з яким призначається така пенсія.

ПЕНСІЇ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ В СОЛІДАРНІЙ СИСТЕМИ

Умови призначення визначені Законами України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та Законом України від 05.11.1991 № 1788-ХІІ “Про пенсійне забезпечення” .

Перелік професій і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років:

🔹 окремі категорії працівників залізничного транспорту;

🔹 працівники плавскладів окремих видів суден морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості;

🔹 працівники підприємств лісної промисловості та лісового господарства;

🔹 працівники освіти, охорони здоров’я і соціального захисту;

🔹 заслужені майстри спорту і майстри спорту міжнародного класу;

🔹 артисти театрів та інших театрально-видовищних підприємств і колективів.

Важливо! Призначається з дня звернення за умови звільнення з роботи/посади, що дає право на таку пенсію.

ПЕНСІЇ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ

Умови призначення визначені Законом України від 09.04.1992 № 2262-ХІI «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (зі змінами).

Військовослужбовці мають право на пенсію за вислугу років за наявності встановленої вислуги на військовій службі.

Більше інформації - за посиланням ️https://bit.ly/3zmrrv1  

Особливості призначення пенсій колишнім працівникам державної служби України з надзвичайних ситуацій дивіться за посиланням https://bit.ly/42ZgMUP

Про умови призначення, обчислення та перерахунку пенсій співробітникам Департаменту патрульної поліції - за посиланням ️https://bit.ly/3zG6E61

Детально про види та розміри пенсій працівників прокуратури дивіться за посиланням https://bit.ly/3UM3ZkE

Документи для призначення пенсії за віком, по інвалідності та в разі втрати годувальника можна подати онлайн за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України - https://portal.pfu.gov.ua 

Як подати документи на призначення пенсії онлайн, дивіться за посиланнями:

➡️ https://cutt.ly/j4ayK8P

➡️ https://cutt.ly/v4aa0aR

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області