На зображенні може бути: текст

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСКОЇ ТРАГЕДІЇ

Шановні мешканці територіальної громади!

26 квітня 1986 року - трагічна дата, яка назавжди увійшла в історію цивілізації, як одна з найбільших техногенних катастроф - Україна пережила смертоносну аварію на Чорнобильській АЕС. Відтоді цей весняний день для всього світу став втіленням скорботи.

Щороку ми разом згадуємо і сумуємо за героями, які віддали власні життя заради нашого майбутнього. Вічна і світла їм пам'ять. Безмежна шана і доземний уклін ліквідаторам, які живуть поряд з нами. В Очеретинській селищній територіальній громаді їх залишилось 84 та 7 вдів померлих учасників ліквідації наслідків аварії. В громаді розроблена «Комплексна програма соціального захисту окремих категорій громадян Очеретинської селищної територіальної громади на 2022 – 2024 роки», якою передбачені заходи щодо надання матеріальної допомоги з нагоди відзначення знаменних і пам’ятних дат за рахунок коштів бюджету селищної територіальної громади. Так, у 2023 році до 37 роковин Чорнобильської катастрофи за рахунок коштів бюджету громади надана одноразова матеріальна допомога 39 учасникам ліквідації наслідків аварії. Керівництво громади всіляко підтримує та дбає про людей, які ціною свого життя стали на захист Батьківщини. В цьому їм допомагає громадська ветеранська організація «Союз Чорнобиль», яку багато років очолює Анатолій Чайка. Спільними зусиллями вони вирішують соціальні проблеми, відстоюють інтереси та права ліквідаторів, їх сімей.

Щорічно, за ініціативи ветеранської організації «Союз Чорнобиль» при підтримці керівництва громади проходили зустрічі з ліквідаторами та вдовами померлих учасників ліквідації, на яких учасники спілкувалася, згадували страшні події того часу, хвилиною мовчання вшановували загиблих та померлих учасників ліквідації. Нажаль, повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України та активні бойові дії на території громади стали на заваді - другий рік поспіль немає можливості для зустрічей. Більшість з ліквідаторів виїхали з території громади у більш безпечні місця. Але сподіваємося, що після Перемоги та настання довгоочікуваного миру ми знову зустрінемось у родинному колі ліквідаторів, і з гідністю вшануємо їх подвиг, згадаємо про героїзм усіх, хто брав участь у ліквідації наслідків жахливої аварії.

Вічна пам’ять тим, хто ціною свого життя захистив українську землю і все людство від смертельної небезпеки.

Дякуємо живим ліквідаторам, і від щирого серця бажаємо їм та їхнім родинам добра, злагоди, миру, достатку, любові, здоров’я, усіх земних благ. Хай завжди поруч з вами буде щира подяка за ваш подвиг та самопожертву.

З повагою, начальник Очеретинської

селищної військової адміністрації Микола КОВАЛЕНКО