Фото без опису

Волонтер, членкиня громадської організації «Азовський патріот» Анна Сметанюк -  героїня рубрики "Ми є. Були. І будем ми!" від управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації, яке збирає історії успішного досвіду донеччан-патріотів. Нижче пропонуємо вашій увазі матеріал управління: 

До 24 лютого 2022 року Анна Сметанюк займала посаду заступника директора комунальної установи «Маріупольський районний центр надання соціальних послуг». В соціальній сфері працювала з 2015 року. Протягом шести років, разом з колежанками, допомагала малозабезпеченим, багатодітним сім’ям, сім'ям, які виховують дітей–сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування та взагалі сім’ям,  які опинилися у складних життєвих обставинах, включаючи вимушено переміщених осіб.

Починаючи з 2015 року, в Мангушській громаді приймали вимушених переселенців, реєстрували в Мангушському районному центрі соціальних служб для сім'ї,  дітей та молоді.

Фото без опису

Більш як 2000 сімей отримували гуманітарну, психологічну та фінансову допомогу від благодійних фондів. Своєю чергою фахівці з соціальної роботи надавали соціальні послуги,  щоб допомагати та підтримувати сім'ї. А саме, сприяли в пошуку житла, у відновленні документів, допомагали влаштувати дітей до дитячих садочків та шкіл, а також у працевлаштуванні батьків.

Починаючи з 2021 року, працюючи в КУ «Маріупольський районний центр надання соціальних послуг», Анна робила в Сартанській та Кальчицькій громадах, села яких входять в перелік прифронтових територій.

Фото без опису

За період роботи в Мангушській громаді Анна ніколи не була байдужа до громадського життя та брала участь у великих проєктах, таких як:

- Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі («Українська фундація громадського здоров’я»);

- Благодійна допомога ВПО та найбільш вразливим родинам, які постраждали внаслідок конфлікту в Україні (Український фонд «Благополуччя дітей»).

"Ще було дуже багато проєктів, спрямованих на підтримку та захист соціально незахищених верств населення", - розповідає волонтерка.

Анна є членом громадської організації «Азовський патріот». Метою створення ГО є допомога і підтримка військовослужбовців, патріотичне виховання молоді, допомога сім'ям, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Після повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну всі плани було зруйновано,  як  професійні, так і особисті. Певний час Анна знаходилась в окупації і тільки 21 березня змогла виїхати на підконтрольну територію України, а вже 1 квітня - за кордон. Зараз вона займається волонтерською діяльністю,  яка направлена на допомогу воїнам Збройних сил України, як тим, що виконують бойові завдання так і тим, що знаходиться у шпиталях.

Фото без опису

“Протягом певного часу я допомагаю друзям мого чоловіка,  який з початку повномасштабного вторгнення російської федерації тримав оборону в місті Маріуполь та з квітня 2022 року перебуває у полоні. Хлопці тримають оборону в зоні бойових дій та частіше потребують саме уваги, підтримки та допомоги волонтерів! Я громадянка України! Україна  - мій дім!Україна – це вільна і незалежна держава! Тому зберігаємо спокій, віримо в ЗСУ, допомагаємо ЗСУ, Разом до Перемоги!” - розповідає Анна.