Фото без опису

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації підготувало матеріал, у якому відповідає на питання, до якого віку виплачується допомога багатодітним сімʼям та який порядок її отримання. 

Запитання: Вітаю! Я виховую 4 дітей: 15, 10, 7 і 3 роки. До якого моменту нам будуть надходити виплати як багатодітним? Завчасно дякую за відповідь.

Відповідь: 

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» багатодітною є сімʼя, в якій:

- подружжя:

- перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує 3-х і більше дітей, у тому числі дітей кожного з подружжя; 

АБО один батько / мати, який (яка) проживає разом з 3-ма і більше дітьми та самостійно їх виховує.

До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, після досягнення ними 18 р., але не довше, ніж до закінчення закладу освіти АБО досягнення 23 р.

На кого і в якому розмірі призначається допомога?

Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 6 років включно.

Наразі розмір допомоги складає 2100 гривень.

Тобто, багатодітній сімʼї з чотирма дітьми 15, 10, 7 і 3 роки наразі допомога буде виплачуватися лише на 3-річну дитину до досягнення нею 6 років. Для прикладу, якщо дитині виповнюється 6 років 16 квітня, то допомога багатодітній родині за квітень місяць ще має надійти. Виплати будуть припинені із 01 травня.

Якщо ж у сім’ї одночасно народилося двоє і більше дітей, внаслідок чого сім’я набула статусу багатодітної, виплата допомоги здійснюється на кожну таку дитину.

Наприклад, якщо сім'я виховувала 5-річну дитину і в них народилася двійня, така сім'я отримуватиме допомогу у розмірі 4200 грн (на кожного з новонароджених дітей до досягнення).

Які документи подаються для призначення допомоги?

- заява за формою https://cutt.ly/k4zjUn2

- документ, що посвідчує особу того з батьків, хто звертається за призначенням допомоги (паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця, іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус для осіб без громадянства тощо);

- посвідчення батьків багатодітної сім’ї (у разі досягнення дитиною з багатодітної сім’ї 6-річного віку подається посвідчення дитини з багатодітної сім’ї); 

- свідоцтва про народження всіх дітей.

Куди можна звернутися із пакетом документів?

За вибором заявника (за місцем фактичного проживання або зареєстрованого (задекларованого)):

 до органів соціального захисту населення; до ЦНАПів;

 до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Зверніть увагу! Наразі відсутня можливість отримати послугу в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або Дію. Разом із тим пакет документів також можна направити поштою (реєстрованим поштовим відправленням).

Також нагадуємо, що оформити допомогу на дитину, яка виховується в багатодітній сім'ї можна в складі комплексної послуги “єМалятко”. 

Рішення про призначення допомоги приймається протягом 10 днів з дня подання заяви з усіма необхідними документами.