Фото без опису

Про відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях говорив сьогодні начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко на онлайновій дискусії, організованій профільним комітетом Верховної Ради України.

Очільник області розповів учасникам зустрічі про досвід Донеччини - восьмирічний досвід організації місцевого самоврядування в умовах війни та нещодавній досвід деокупованих Лиманської та Святогірської громад.

Як показала практика 2014-2022 років, функціонування військово-цивільних адміністрацій є чинником стабілізації загальної ситуації - вони дозволяють вирішувати місцеві питання швидко та ефективно.

- Немає сумнівів, що такий формат місцевого самоврядування треба буде зберегти й на деякий час після нашої перемоги - це крок небажаний, але необхідний, - наголосив Павло Кириленко. - Вже зараз ми бачимо приклад Маріупольської міськради, де депутати відмовляються проводити засідання із представниками партій Шарія та ОПЗЖ. І це зрозуміло. Найближчим часом буде вирішене питання створення Маріупольскоі військовоі адміністрації.

Як зазначив очільник області, "це ситуація показова, і цілком можливо, що саме так буде відбуватися і в інших громадах у разі відновлення роботи місцевих рад, обраних на виборах 2020 року. Присутність колаборантських сил в органах місцевого самоврядування — це наруга над пам'яттю наших полеглих захисників. Цього не можна допустити, ані у вільних громадах, ані в громадах, окупованих з 2014 року".

- Відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях - це виклик, для подолання якого має бути сформована чітка державна стратегія, - зазначив Павло Кириленко. - Ми готові долучитися до її розробки.